Macintosh HistoryPosts RSS Comments RSS

Een web server op een Macintosh SE verbonden met LocalTalk aan het Internet

s5003816-1024-500

Vandaag is me iets gelukt waar ik als liefhebber van oude Macintosh al langer van “droomde”.
Een Mac verbonden met het Internet via LocalTalk!
In een aantal publicaties had ik gezien dat dit mogelijk was als je LocalTalk zou bridgen met behulp van een hardware of software LocalTalk router. Dankzij een oude Quadra 800 die ik cadeau heb gekregen is het me gelukt. Ik heb op de Quadra NetIProute gezet. Als Macintosh gebruikte ik een SE omdat mijn Plus een defecte disk drive heeft. Hiermee heb ik de printerpoort en de Ethernet kaart “gebrigded”.  Na wat (zeg maar gerust ..heel wat ) interne netwerktesten werkte dit prima. Het vanaf Internet bereikbaar maken ing nog niet goed. Mogelijk door allerlei dubbele NAT confiraties. Vandaar dat ik eind van de middag besloot tot een radicale aanpak. Ik heb de Quadra direct aan het Internet gehangen en port forwarding richting de oude SE aangezet voor http verkeer. En dat werkte. Zie hieronder de foto’s .

Nog even over de IP router. Het is van belang om die goed in te stellen. Het AppleTalk Control panel op de Quadra moet op printer port staan. TCP/IP moet afvast goed geconfigureerd zijn. 192.168.62.14 is het IP adres met 192.168.62.1 als router en DNS.
Daarna start je NetIProute op en voeg je de LocalTalk device toe met als IP adres 192.168.60.1/ 255.255.255.0. Ook Masquerade staat aan.Je kan de datum terug zetten naar een datum voor 19 april 2009 en dan werkt hij gewoon. Gebruik niet het mapje waar oud bij staat. Let ook op dat de TCP/IP configuratie op TCP always on staat.

De gebruiksaanwijzing is erg goed. Hierbij de manual:

ipnr_manual1 

No responses yet

Comments are closed.