Macintosh HistoryPosts RSS Comments RSS

Gek van de Mac!

Naast het verzamelen van oude radio’s heb ik nog een hobby; oude computers. Met name dan oude Macintosh computers. Wat heeft dat nu met het verzamelen van radio’s te maken. Toch meer dan je op het eerste gezicht denkt. De buizentechnologie heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de transistor en aan de hedendaagse “chips” voor computers. Bovendien hebben mijn oude Mac’s bijna allemaal een ingebouwde beeldbuis!

Met het opruimen van mijn zolder kwam ik mijn verzameling weer tegen. Eén van de Mac’s, een Macintosh SE FDHD heeft een 3Com netwerkkaart met BNC en “Thick wire” Coax aansluiting. Deze computer is op 1 augustus 1989 geintroduceerd en op 15 oktober 1990 al weer uit de handel gehaald. Zie voor alle informatie:
http://en.wikipedia.org/wiki/Macintosh_SE
http://support.apple.com/kb/SP192

Met name de netwerk aansluiting vind ik erg leuk. Op deze machine heb ik ook alle oude netwerktools van het begin van de opkomst van het Internet gezet:
MacTCP
MacPing
NSCA Telnet
Fetch (FTP)
MacHTTP (webserver)

Erg leuk om mee te spelen. Naar Xs4all kan je nog steeds telnetten naar je account. Op die manier dan je dan weer een SSH verbinding opzetten naar andere Unix servers.

Ook met AppleTalk speel ik graag. Dit uitermate gebruikers vriendelijke netwerk protocol blijft leuk. Op de SE vergt dit helaas wel het uiterste van zijn kunnen. Chooser errors zijn aan de orde van de dag. Vandaar dat ik in dit stukje ook even ga opschrijven hoe ik het één en ander gebruik, zodat ik later niet weer opnieuw het wiel hoef uit te vinden.

Voordat je iets met AppleTalk wil doen moet je eerst de FTP applicatie Fetch starten(of Telnetten
Dan zet je AppleTalk aan in de Chooser en herstart je
Weer FTP-en en dan kan je controleren of je Netwerk Control Panel goed staat. Die staat normaal op LocalTalk en moet op EtherTalk gezet worden.


Je moet dan ook kiezen welk type netwerk kabel je hebt. In mijn geval thin Ethernet BNC. Na ongeveer 20 seconden komt het Network schermpje weer terug. AppleTalk is nu actief. Sluit nu het Network paneel. Vol blijven houden, want ook nu ligt de Chooser error op de loer.Als dit gedaan is kan je vanaf een andere Mac deze al benadeeren omdat Sharing aanstaat. Je kan vanuit de Chooser vanuit bv de Mac Plus met DynaPort of de Quadra 800 er al bij met AppleTalk.

Om TCP IP goed te laten werken moet je ook even MacTCP Regelpaneel bekijken. Die moet op EtherTalk (buildin) staan. Niet gewoon op Ethertalk… Nu staat IP adres 192.168.62.16 erin.

Om AppleTalk te testen gebruik ik Netatalk op een virtuele Slackware machine. Werkt perfect. Je hoeft alleen in atalk.conf eth0 te zetten en rc.atalk executable te maken en te starten. Bij een reboot heb je steeds Appletalk.

De MacHTTP webserver kan je opstarten zonder dat er een andere applicatie werkt. Meestal blijft deze het gewoon doen, maar hij loopt ook wel eens vast.

Het duurt wel een seconde of 7 a 8 voordat je een antwoord krijgt:

[root@vps1697 tjabring]# /usr/lib/nagios/plugins/check_se_http.php

HTTP OK: HTTP/1.0 200 OK – 3410 bytes in 7.378 second response time |time=7.377654s;;;0.000000 size=3410B;;;0

Een leuke manier om zelf aan de slag te gaan met een oude Mac is vMac, een emulator die perfect werkt. Voor Macintosh, Windows en Linux. Zie:

http://rolli.ch/MacPlus/

Zelf ga ik maar eens verder met een emulatie waar ook netwerk bij mogelijk is:

http://basilisk.cebix.net/

http://www.redundantrobot.com/sheepshaver-tutorial/

http://sheepshaver.cebix.net/

Veel oude Apple software op:

http://www.info.apple.com/support/oldersoftwarelist.html

No responses yet

Comments are closed.